Прихильники

понеділок, 14 травня 2018 р.

Олеся Калинич 12 травня у Львові Всеукраїнський фестиваль "Сонячні пелюстки"


   12 травня у Львові Всеукраїнський фестиваль "Сонячні пелюстки", організований видавництвом "Соняшник", подарував радість зустрічі з освітянами з різних регіонів (представниками Міністерства освіти й науки України, методистами обласних та районних, міських відділів освіти, учителями).
 Перший мій виступ присвячений зошитам із мемами для 9 класу, другий - зошитам для 10 класу, а третій - "кухні" ментальних карт (майстер-клас).
   Примітка. Насправді я готувала один виступ, але (уже традиційно :) ) не обійшлося без курйозу: Дмитро Дроздовський, співавтор зошитів, замість запланованих 20 хвилин, півтори години натхненно говорив про реалізацію ключових компетентностей на сучасному уроці української літератури (відповідно забрав мій час:) ). Організаторам фестивалю довелося імпровізувати й виділити мені аж три виступи (дорогий Юрію Олександровичу, перепрошую, що забрала Ваш час) :). 

  Частина перша. Зошити з української мови та літератури для 9 класу (автори                  Д. Дроздовський, О. Калинич), його плюси й недоліки. 
   Ще до Концепції Нової української школи й до самого поняття НУШ учителі розуміли, що уроки мають бути емоційні; уроки – не для вчителя, а для учня й орієнтовані на особистість – так, напевно, й народилося в педагогіці поняття дитиноцентризму.
   Коли ми починали створювати зошити з мемами, розуміли, що йдемо на ризик: так, хочемо викликати в дітей емоції і сподобатися учням, тому й намагалися говорити їхньою мовою. Ми добре розуміли, що такий хід може не спрацювати, якщо діти відчують нещирість – це викличе не симпатію, а цілковиту байдужість. У чому полягав ризик? Як відомо, мем – інтерпретація відомого зображення (у нашому випадку герої мультфільма – minions) через аналогії й асоціації - такий собі постмодерний ефект іронії та пародіювання. Але місяці роботи з зошитами з мови й літератури в 9-Б довели, що ми обрали правильний шлях. Наприклад, для мене однією з найвищих оцінок став коментар учениці в Інстаграмі - захоплення "мемасиками" :) .
  Вирішила не знайомити присутніх із рубриками зошита, а зупинитися на практичних аспектах використання його на уроках української мови й літератури. Щоб відійти від "абстрактної" розповіді, разом із 9-Б записали відеофрагменти роботи з зошитами на уроках: використання QR-кодів, вивчення біографії письменника, аналіз сюжету через малюнок та інші. До речі, відео не професійне й не є інсценованим: учні міркують і помиляються, сміються і заперечують думки вчителя (якщо діти дозволять, відео буде опубліковане).
  Звичайно, зошит має і переваги, і свої недоліки. Оскільки зошит створений для учнів, то насамперед треба врахувати їхні думки й побажання.
  Отже, ми плануємо  відредагувати зошити для 9 класу:
  • виправити неточності в деяких тестах і відповідях; 
  • зняти рубрику «Написати вчителеві» (жоден учень у 9-Б за півроку не скористався цим видом роботи); 
  • передбачити місце для нотаток; також у малюнках за сюжетами  залишити місце для власної творчості; 
  • додати бланки А (у форматі ЗНО) для відповідей на тести;
  • контрольні тести видати окремим додатком, який зберігатиме вчитель; 
  • розширити «шкалу» оцінювання вчителя (на прохання учнів).
  P. S. Дякую колегам зі Львова за запрошеня на майстер-клас із зошитами з української мови та літератури (автори Д. Дроздовський, О. Калинич) - уже будуємо плани на серпень :) . Тішуся із нових знайомств із однодумцями з різних регіонів нашої країни, бо так приємно чути, що мій блог читають :) . 
  P.S. P.S. Дякую за комплімент Соняшнику Юрієві Морщавці, який уважає, що в мене класні діти, амбіційні, вільні й незалежні :) . Також дякую Андрієві Панченкову, який уважно слухає моїх учнів та розуміє мовну ситуацію Закарпаття.
  P.S. P.S.  P.S. Дякую організаторам за фестиваль - за торжество духу й сонця сердець. Завдяки Соняшникам відбувається живе спілкування, яке є не просто обміном досвіду однодумців, а джерелом енергії, наснаги, підтримки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

2023