Прихильники

понеділок, 14 травня 2018 р.

Олеся Калинич Що почитати, або Проект Закону про загальну середню освіту


пʼятниця, 4 травня 2018 р.

Що почитати, або Проект Закону про загальну середню освіту

 
  Концепція Нової української школи два роки тому викликала хвилю обговорень, адже, і справді, стала свіжим явищем в українській освітній темі. Восени прийнято Закон про освіту, який теж не залишив нікого байдужим (особливо стаття про мову). А  2 травня МОН винесло для громадського обговорення проект Закону "Про повну загальну середню освіту".
    Загалом проект Закону - цікаве чтиво, правда, у багатьох моментах дуже схожий на попередній. Звичайно, крім знань, тепер в ідеалі наші учні повинні зі школи вийти зі сформованими ключовими компетентностями (комунікативна, математична, підприємливість, екологічна тощо). 
  У Законі добре прописано, яким має бути навчальний заклад і навчально-освітній процес. Та мене як практика цікавить ще й інший момент - наповнюваність класів (чи може  бути вчитель однаково уважним протягом уроку до кожного учня, якщо у класі їх 30?).  Устатті 12 (формування класів (груп) у закладах загальної середньої освіти), частині другій зазначено: "Кількість учнів у класах (наповнюваність класів) не може бути менше п’яти осіб та перевищувати 30 осіб". Значить, може (?).

  У час, коли бал перестає бути єдино правильним критерієм знань, доречною є стаття 17 (оцінювання результатів навчання учнів та їх атестація), частина 4, зокрема: "За вибором закладу освіти формувальне (поточне) та семестрове оцінювання може здійснюватися за 12-бальною шкалою оцінювання або за власною системою оцінювання результатів навчання учнів.
     ....
    У випадку запровадження власної системи оцінювання результатів навчання учнів відповідна система закладу повинна мати правила переведення до оцінювання за 12-бальною шкалою".

   В 11 класі ДПА проходить у форматі ЗНО. Як відомо, ЗНО не перескладається. Чи не потребує уточнення стаття 18 (документи про освіту) у частині третій?
"3. У разі непроходження річного оцінювання та/або державної підсумкової атестації після завершення навчання за освітньою програмою особа має право впродовж місяця повторно пройти річне оцінювання та/або державну підсумкову атестацію. У разі повторного непроходження річного оцінювання та/або державної підсумкової атестації педагогічна рада до початку нового навчального року вирішує питання щодо визначення форм та умов подальшого здобуття такою особою загальної середньої освіти". Можливо, варто уточнити клас (4 і 9), у якому допускається повторна ДПА?

   І, звичайно, Закон про загальну середню освіту неможливий без нас, учителів. За Законом, учитель має бути своєрідним моральним орієнтиром у суспільстві. У статті 22 (педагогічні працівники), частині першій зазначено: "1. Педагогічним працівником може бути особа з високими моральними якостями, яка має відповідну педагогічну освіту та/або професійну кваліфікацію педагогічного працівника, належний рівень професійної підготовки, вільно володіє державною мовою (для громадян України), здійснює педагогічну діяльність, забезпечує результативність та якість своєї роботи, фізичний та психічний стан здоров’я якої дозволяє виконувати професійні обов’язки".
 От тільки цікаво, чи готове суспільство поважати вчителя?
  І далі у цій же статті: "3. Педагогічні працівники зобов’язані:
...використовувати державну мову в освітньому процесі відповідно до вимог цього Закону;
забезпечувати єдність навчання, виховання та розвитку учнів, а також дотримуватися у своїй педагогічній діяльності інших принципів освітньої діяльності, визначених статтею 6 Закону України «Про освіту»". 
   Як би ми не перекладали відповідальність за виховання дітей на батьків, не тільки навчаємо, а й виховуємо, тому багато огріхів і гріхів наших випускників - і на нас, колеги. Ми відповідальні за тих, кого недовчили. 

P.S.Коли читаєш проект Закону (зауваження та пропозиції можна надсилати до 1 червня 2018 року на електронну адресу: zakon@mon.gov.ua), не покидає відчуття: десь уже подібне чула.
 
...Чи зможемо змінити школу, якщо в Законі (у розділі "Учасники освітнього процесу) особливих змін нема? Хоча... усе в наших руках, чи не так? :)



Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

2023